Într-o demonstrație extraordinară de energie creativă și entuziasm pentru a spune povești din domeniul sănătatății publice, cea de-a doua ediție a Festivalului de Film „Health for All”(Sănătate pentru toți) a adunat aproape 1.200 de prezentări de filme de scurt metraj – realizate atât de amatori, cât și de profesioniști proveniți din 110 țări.

Dintre acestea, în competiție au rămas 16 titluri la fiecare dintre cele trei categorii de concurs: CATEGIORIA 1 – „Accesul universal la servicii de sănătate”CATEGORIA 2 – „Urgențe medicale” și CATEGORIA 3 – „Stil de viață sănătos”.

Crucea Roșie Română a fost selectată să participe în finala competiției cu un videoclip realizat de echipa Centrului Media al Crucii Roșii Române, la categoria „Urgențe medicale”. Clipul intitulat „Crucea Roșie Română – pregătirea pentru dezastre” are durata de 02:45 minute și surprinde momente din timpul taberelor de pregătire în domeniul dezastrelor, al simulărilor și al competițiilor de specialitate organizate de Crucea Roșie Română cu voluntarii săi.

„Este onorant ca România să fie reprezentată într-un festival internațional de film printr-o producție multimedia realizată de oameni dedicați domeniului umanitar. Întreaga umanitate trece de mai bine de un an printr-o criză sanitară, iar majoritatea producțiilor înregistrate în cadrul competiției au avut ca tema centrală pandemia cauzată de COVID-19. Însă dezastrele nu vin niciodată anunțate, iar efectele acestora ar putea fi mult mai grave în timpul unei pandemii. Acesta este și motivul pentru care echipa Centrului Media al Crucii Roșii Române a ales să participe cu această producție, care promovează ideea de voluntariat, dar mai ales importanța pregătirii voluntarilor, în timp de pace, pentru intervenția în cazul unor situații limită.”, a declarat Iulian Bobîrnea, vicepreședinte al Crucii Roșii Române.

Filmele selecționate pot fi vizionate de către public începând de astăzi, prin playlist-ul YouTube disponibil pe site-ul Festivalului, precum și pe canalul de YouTube al Organizației Mondiale a Sănătății. Publicul este invitat să interacționeze prin comentarii sau întrebări, iar o selecție dintre acestea va fi difuzată în timpul ceremoniei de premiere din luna Mai 2021, care va avea loc online.

În săptămânile următoare, jurații vor revizui filmele selecționate și vor recomanda câștigătorii Directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, care va lua decizia finală.

Cei trei câștigători de „GRAND PRIX” vor fi anunțați pe 13 Mai 2021 în timpul unei conferințe de presă, urmată de o serie de ceremonii online cu juriul și câștigătorii.

Organizația Mondială a Sănătății va oferi și trei premii speciale: un film produs de un student, un film educațional pentru sănătate destinat tinerilor și un film de sănătate, care aduce un omagiu temei campaniei Zilei Mondiale a sănătății din 2021.

„Povestirea este la fel de veche precum civilizația umană”, a declarat Directorul General al OMS Dr. Tedros Adhanom Ghebreyhesus. „Ajută la inspirarea, motivarea, construirea empatiei și partajarea problemelor, astfel încât să putem găsi și să împărtășim soluții împreună. Tot ceea ce OMS realizează este despre povești pentru că tot ceea ce facem este despre oameni. Suntem entuziasmați de cantitatea și calitatea filmelor înscrise în acest an la Festivalul de Film „Health For all”. În cele din urmă, sperăm că festivalul nu reprezintă doar o modalitate de a spune povești, ci și de a schimba poveștile oamenilor din întreaga lume către o sănătate mai bună.”

Pentru mai multe detalii privind selecția oficială, componența juriului și informații suplimentare, puteți accesa The Health for All Film Festival

 

Iulian Bobîrnea
vicepreședinte

Crucea Roșie Română