Bine ați venit la buletinul informativ al proiectului STAMINA, un ghid pentru ultimele noastre activități și noutăți.

STAMINA este un proiect H2020 (Nr. 883441) care dezvoltă o platformă inteligentă destinată sprijinului practicienilor în gestionarea crizelor de pandemie la nivel regional, național și internațional. Setul de instrumente STAMINA va fi însoțit de un set de ghiduri privind implementarea eficientă a principiilor de comunicare a riscurilor și a celor mai bune practici în planurile de pregătire și răspuns între organizații cu răspunderi în gestionarea crizelor sanitare.

Consorțiul STAMINA reunește o gamă variată de experți și organizații, care includ decidenți, factori de decizie în domeniu, planificatori naționali, autorități publice, personal din sistemul de sănătate, agenții regionale de gestionare a situațiilor de urgență, entități abilitate prin lege să asigure asistența umanitară in caz de dezastre, ONG-uri, sociologi, (bio) informaticieni, organizații de cercetare și experți IT.

Citiți mai multe despre proiect aici.  


Cele mai recente știri despre proiect

Ultimele luni au fost în totalitate alocate demonstării instrumentului nostru pentru combaterea pandemiilor. Citiți mai jos despre succesele noastre!

Demonstraţia instrumentului pentru combaterea pandemiilor CrisisHub 

(un trial STAMINA) 

Pe 17 iunie 2022, CrisisPlan a organizat primul eveniment demonstrativ CrisisHub. Scopul evenimentului virtual a fost unul dublu: de a îmbunătăți înțelegerea de către utilizatorii finali STAMINA a soluției CrisisHub și de a prezenta factorilor interesaṭi externi potențialul CrisisHub de a sprijini răspunsul strategic al organizațiilor lor la o criză.

Evenimentul a găzduit o varietate de colegi internaționali din domeniul gestionării crizelor, personal din sistemul de sănătate și al siguranței publice. La eveniment s-au alăturat participanți de la organizații cheie ale utilizatorilor finali, precum Institutul Național Olandez de Sănătate Publică, Centrul Național de Sănătate Publică Lituanian din subordinea Ministerului Sănătății și Institutul de Virusologie din Romania. Astfel, evenimentul demonstrativ a deschis oportunități de a discuta diverse perspective, experiențe și expertiză

Demonstraţia (trial-ul) francez – un exerciţiu de simulare de criză în La Timone Hospital, Marseille, Franţa

Aproximativ o sută de participanți au participat pe 12 octombrie 2022 la un exerciţiu de simulare de criză la Marsilia. Dimineaṭa au avut loc două întâlniri de gestionare a crizei, iar după-amiaza s-au adunat serviciile de urgență pentru un antrenament pe teren pentru a evalua procesele decizionale și ale pacientului în scenariul unui focar de rujeolă în rândul persoanelor insuficient vaccinate. Studiul francez a avut ca scop testarea și demonstrarea sprijinului inteligent pentru luarea deciziilor pentru predicția pandemiei, precum și testarea microbiologică la punctul de îngrijire (POCT = point of care testing), bazată pe două instrumente dezvoltate pentru STAMINA de către Institutul Pasteur de Tunis.

Profesioniștii în situații de urgență au subliniat importanța și utilitatea instrumentelor de diagnosticare pentru a tria pacienții din timp și pentru a preveni supraîncărcarea serviciilor de urgență.

 

Partenerii tunisieni organizează atelier de lucru și demonstrația de tip trial pentru factorii interesaṭi la nivel naṭional.

În cadrul proiectului STAMINA, Ministerul Tunisian al Sănătății (ONMNE) a organizat un atelier de lucru cu părțile interesate tunisiene și o demonstrație de tip trial a instrumentelor STAMINA pe 26 iulie 2022. Vizând diferite părţi interesate și factori de decizie naționali, atelierul a avut ca scop prezentarea obiectivelor proiectului, precum și diferitele soluții tehnologice STAMINA, selectate și testate prin trial-ul tunisian coordonat de ONMNE.

Acest atelier a avut ca scop, de asemenea, diseminarea principalelor rezultate ale studiului folosind date epidemiologice naționale legate de virusul West Nile și de supravegherea SARS-COV-2.Află mai mult

 

Testarea instrumentelor STAMINA în timpul trial-ului ceh

Pe 21 iunie 2022 a avut loc unul dintre principalele exerciții ale proiectului STAMINA. Acesta a folosit și a evaluat mai multe dispozitive de diagnosticare pentru screening în linia întâi, dezvoltate în cadrul proiectului. La exercițiu au participat unități ale Serviciului de Pompieri și Salvare Medicală din Regiunea Liberec, sub conducerea echipei organizatorice din cadrul Institutului pentru Protecția Populației (IPP).

Exercițiul, cu titlul „Izolarea unui pacient cu o infecție foarte contagioasă”, a constat în simularea unui eveniment în care o echipă special concepută pentru a gestiona astfel de situații este chemată pentru un pacient care s-a întors dintr-o vacanță și este suspectat că are o boala contagioasă.

 


Știrile despre Cluster-ul PREPARE

Treisprezece proiecte H2020, finanțate de UE, s-au unit pentru a forma clusterul de pregătire și răspuns pentru situații de urgență din Europa (PREPARE). Împreună, proiectele CO-VERSATILE, COVID-X, COVINFORM,  LINKS, NO FEAR, PANDEM-, PERISCOPE, PHIRI, PathoCERT, RiskPACC, STAMINA și STRATEGY vor explora sinergii, oportunități de cercetare și vor realiza activități comune pentru a maximiza impactul scontat.

Află mai mult

NO-FEAR Delft Workshop: The Importance of Standardisation

Consorțiul NO-FEAR s-a întâlnit în orașul olandez Delft în noiembrie 2022, în timp ce partenerii se apropiau de ultimele șase luni ale proiectului lor de îmbunătățire a asistenței medicale de urgență în Europa, combinând expertiza practicienilor, furnizorilor și autorităților. După ultima sa întâlnire de progres, consorțiul și-a deschis porțile pentru un atelier public despre importanța esențială a standardizării.

Află mai mult

COVINFORM: Unde a greșit Regatul Unit în pregătirea pentru pandemia de COVID-19

 

Reflectând asupra modului în care guvernul Regatului Unit a răspuns la apariția și progresia pandemiei de COVID-19, cel mai recent blog CONINFORM explorează unde guvernul britanic a greșit în pregătirea pentru pandemia de COVID-19 și modul în care acest lucru a afectat încrederea publicului în îndrumările guvernamentale.

Citeşte mai mult

 

LINKS: Consolidarea legăturilor dintre tehnologii și societate pentru rezilienţa europeană la dezastre

Pe 22 august 2022, Centrul Copenhaga pentru Cercetarea în Dezastre (COPE) a invitat-o pe Anne Bach Nielsen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Copenhaga și pe Nina Blom Andersen, conferentiar la Colegiul Universitar Copenhaga, pentru o discuție despre proiectul LINKS EU „Consolidarea legăturilor între tehnologii și societate pentru rezistența europeană la dezastre”.

 


Pentru mai multe informații despre proiectul STAMINA, vă rugăm să vizitați site-ul nostru:

www.stamina-project.eu

E-mail: info@stamina-project.eu